Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Skånsk Sillasoppa på farmors vis

(2 kommentarer)  
Skånsk Sillasoppa på farmors vis Skånsk Sillasoppa på farmors vis
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Min farmor född 1873, bjöd ibland på sillasoppa, soppan var vit och tunn med potatis och grönsaker, den kokta sillen serverades sidan om. Speciellt den salta sillen var delikat kokt, så den täckte sällan behovet, föreslog farmor en gång att koka fler salta sillar: Nej du sa hon det går inte för då blir soppan för salt... Har testat nmig fram till nedanstående recept och tycker jag träffat ganska bra

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tärna potatis (små nypotatis går utmärkt och kan då använda hela skiva morötter och purjolök) Koka grönsaker och potatis mjuka, lägg i purjolöken då det återstår ca 10 minuter.
  2. Koka sillarna för sig med vatten så det precis täcker lägg i lagerblad och kryddpeppar, låt koka i ca 10 minuter, skumma av vid behov Ta upp sillarna och sila av buljongen, använd all buljong till soppanoch späd med grösaksbuljongen till lagom smak, smaksätt med fiskfond/fiskbuljong
  3. Tillsätt grösakerna, redning på vispgrädde och äggula lätt ihopvispad, låt koka upp smaksätt ev. med vitpeppar. Lite smör i förhöjer smaken.
  4. Strö över hackad persilja före servering

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • nilla46 17 januari 2010

    Min mormor (född 1890) gjorde likadan soppa. Underbart len och god. De som ej har smakat tycker att ordet sillasoppa låter lite skumt. Men jag lovar, ingen blir besviken.

  • Lena 16 oktober 2022

    Helt underbart recept, blev verkligen gott!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.