Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Skinkfrestelse

En skinkfrestelse påminner om den klassiska Janssons frestelse som är något av mest traditionella vi har på det svenska julbordet. Här är det dock inte ansjovisen som spelar huvudrollen utan skinkan som namnet också vittnar om. Det går alldeles utmärkt att göra skinkfrestelse på julskinka om man så vill. Det kan till exempel vara ett bra alternativ på julbordet till de som inte tycker om ansjovis. Kanske kan det vara något som faller den yngre publiken i smaken? När det inte är juletid går det fortfarande utmärkt att göra en skinkfrestelse, prova till exempel att tillaga skinkfrestelse på kassler som ju finns året om i kyldisken.


Skala potatisarna, skär dem i skivor och sedan i remsor. Är bitarna för tjocka så mjuknar de inte i ugnen och hela frestelsen blir bränd. Skiva även skinkan och löken. Sätt allt i en ungssäker form...

1 h 15 min
4-6
1

Varva potatis med skinka, purjolök och champinjoner i en ugnssäker form, potatis överst. Blanda grädden med senap, sirap, salt, och peppar och häll över gratängen. Strö på riven ost. Grädda...

4
2

Strimla skinkan. Fräs lök, skiva eller strimla potatis. Varva i smord form, underst och överst potatis. Blanda grädde och senap, häll över. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader ca 45 min. Hö...

1 h
4

Skala och strimla potatisen och skinkan. Skiva löken tunt och fräs den genomskinlig i smör. Tillsätt vetemjöl. Rör ner vätskan och sjud ca 5 minuter. Ta pannan av plattan och rör ner skinkan, hac...

55 min

Tillaga såsen enligt anvisning på påsen. Smaksätt med den pressade vitlöken. Häll 2 dl av såsen i en smord ugnsfast form. Varva potatis, skinka och purjolök i formen. Börja och sluta med potatis...

3

Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken mjuk och blank i lite smör. Fördela skinkan i botten av en ugnsfast form, lägg löken över och därefter potatisen. Blanda ägg, grädde och kryddor och häll över....

6

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.