Dessa limpor passar utmärkt att servera på en buffé i skördetid, men det går naturligtvis bra att bjuda på dem året om.
Instruktioner
- Mät upp kornmjöl och havregryn i en degbunke. Värm vattnet till ca 80 grader. Häll det över mjölblandningen. Låt blandningen svalna till 37 grader.
- Tillsätt salt, honung och matfett. Smula ner jästen. Tillsätt nästan allt vetemjöl. Spara minst 1 dl mjöl både till utbakningen av den stora degen och till garneringsdegen.
- Arbeta degen smidigt för hand eller med maskin. Den ska vara lite kladdig. Låt degen jäsa övertäckt ca en timma på en rumsvarm och dragfri plats.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta in resten av mjölet. Spara ca 100 g av degen till garneringen.
- Dela degen i fyra delar. Forma degbitarna till små, runda, släta bröd. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt.
- Arbeta in mer vetemjöl i garneringsdegen. Kavla ut och forma den till korn och havreax. Pensla bröden med vatten. Fäst axen på limporna. Låt bröden jäsa övertäckta ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda i ytterligare ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Publicerat den
23 januari 2008
Skriv kommentar