Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Skotsk smörkaka

 
Skriv ut

Det blir 20 utstansade kakor eller 12 tårtformade bitar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Detta behövs: En grund form, ca 23 cm i diameter, lätt smord eller en kakform, ca 7 cm i diameter och några smorda bakplåtar.
  2. Häll mjöl, rismjöl/majsmjöl och socker i en matberadare. Kör tills ingredienserna är ordentligt blandade. Tillsätt smörkuberna och kör till en jämn deg. Ta försiktigt degen ur maskinen.
  3. Mjöla händerna om du ska göra kakan i en form, och tryck försiktigt ner degen i bakformen. Nagga degen med en gaffel. Skär "tårtbitar" med en vass kniv.
  4. Om du ska ta ut kakor med mått kavlar du ut degen på mjölat bakbord. Mjöla även kavlen och kavla tills degen är 5 mm tjock. Stansa med kakmått ut kakor och lägg öven dem på plåt. Knåda resten av degen, kavla och ta ut fler kakor. Sprid dem på smorda plåtar. Nagga med gaffel.
  5. Ställ formen eller plåtarna svalt i 15 minuter och grädda sedan i 180 C i 15-20 minuter för formen och 10-12 minuter för kakorna, eller tills de just antagit fast form och knappt fått färg. Strö över lite socker och låt kakorna svalna i ett par minuter.
  6. Skär kakan efter tårtbitsmarkeringarna och låt svalna i formen. De utstansade kakorna får svalna på ett galler.
  7. Förvara i lufttät burk. Bör ätas inom en vecka och kan frysas upp till en månad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.