Mycket god kaka, till dessert
Instruktioner
- Blötlägg den torkade frukten över natten.
Låt frukten rinna av och hacka den tillsammans med mandeln och valnötterna. Blanda frukthacket med marmeladen och mandelmassan.
- Sätt ugnen på 200°C.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm i diameter).
Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en luftig smet.
Blanda i grädden.
Blanda mjölet med bakpulvret och kryddorna och blanda ner det i smeten.
- Rör ner fruktblandningen och blanda ordentligt.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan 45–50 minuter på nedersta falsen.
- Sänk ev värmen till 175°C efter halva tiden om kakan börjar se mörk ut, eller lägg på aluminiumfolie mot slutet.
Stäng därefter av ugnen och låt kakan svalna på eftervärmen (ca 2 timmar).
- När kakan kallnat, lägg den på ett fat men låt den löstagbara kanten sitta kvar.
Skeda över whisky och likör.
Låt kakan stå 2 dagar i kylen, så att den blir riktigt saftig, men servera den rumsvarm.
- Halvsmält vaniljglass och en klick aprikosmarmelad är gott till.
Publicerat den
19 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar