- Serverar: 5-6 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Det här receptet är ungefär detsamma som min mor brukade göra. Det har aldrig tidigare varit nedtecknat eller publicerat, det har alltid tillagats på gehör. Ibland kan det variera lite med mängden mjöl, detta beror på potatisens kvalitet och mjölighet.
Receptet ger ca 20 kroppkakor. Tillagningstiden blir ca två timmar eftersom man delar upp den på två dagar.
Instruktioner
- Koka potatisen med skalen dagen innan och skala dem när de fortfarande är ljumna.
- Skala och hacka löken fint.
- Skär fläsket först i skivor sedan i strimlor och till sist i fina tärningar.
- Stek löken i två omgångar i smör och olja krydda med socker och nymald vitpeppar lägg upp den stekta löken på ett fat.
- Även fläsket steks i omgångar och läggs upp tillsammans med löken, luta pannan så att det feta inte kommer med.
- När allt är stekt hälls det tillbaka i stekpannan och blandas väl krydda med mald kryddpeppar och nejlika, låt eftersteka ett par minuter.
- Lägg upp den färdiga fyllningen på ett fat, se till att så lite fett som möjligt kommer med,låt kallna.
- Pressa eller mal potatisen salta och peppra.
Blanda ned äggen och tillsätt mjölet lite i taget, degen skall vara på gränsen till kladdig men med rena och torra händer med lite mjöl på brukar det gå bra, är den ändå för kladdig tillsätts mera mjöl.
- Koka upp vatten och salt till kokningen i en stor gryta.
- Till varje kroppkaka tar man 100 g av degen, plattar ut den mellan händerna lägger på lite grovmald kryddpeppar samt en rågad matsked av fyllningen forma till en oval kroppkaka, lägg dem på lätt mjölat underlag.
- Lägg försiktigt ner kroppkakorna med en hålslev i det sjudande vattnet, det får absolut inte koka, när de flyter upp till ytan skall de sjuda i ytterligare 5 minuter. Lägg upp och håll varmt till serveringen.
- Servera dem med vit sås som blandas med eventuellt överbliven fyllning, skirat smör samt lingonsylt.
Publicerat den
18 januari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Nu blir det kroppkakor till helgen. skall bli intressant att testa detta recept Tack