Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smålandskringlor med julens smaker

 
Smålandskringlor med julens smaker Smålandskringlor med julens smaker Smålandskringlor med julens smaker
  • Serverar: 30 portioner
Skriv ut

Jag tog mitt recept på Spröda Smålandskringlor och “julade” till det lite. Jag valde saffran, apelsin och kanel som smaksättare, och sist så ringlade jag över en smält choklad (jag valde en 70 % choklad + grädde) Andra smak förslag är rivet skal från en eller två lime + lite av saften och ringla över lite smält vit choklad. En annan smaksättare kan vara lite ny stött kardemumma. Eller ta dom smaker du föredrar. :) En sak som är A och O är att grädden är sur, ju surare desto bättre det är det som ger sprödheten i kringlorna. Med andra ord, släng inte gammal grädde, utan baka kringlor på den!!! Tag gärna fram din grädde dagen innan och låt stå i rumstemperatur och skruva av locket. Har du ingen utgången grädde, så ställ fram den två dagar innan baket istället! Det är helt ok att skippa chokladen om du inte vill ha det jobbet dom blir goda ändå,

Ingredienser

Instruktioner

Sätt ugnen på 250 grader om du har vanlig ugn eller ca 225 om du har varmluftsugn. Riv skalet va apelsinen, var noga så du inte får med det vita. Rör ihop smör och socker så det blir vitt och fluffigt, tillsätt den inlagda saffranen, kanel, det rivna apelsinskalet och en dryg tsk av apelsinsaften. Häll sen växelvis ner hjortronsaltet och grädden. Sist häller du i mjölet. När degen är smidig och känns ungefär som en pajdeg så lägg över den i en bunke. Täck degen med gladpack och ställ i kylen för att vila ett par tre timmar eller över natten. Degen kan upplevas väldigt hård när den har “vilat” klart, den blir smidig och fin så fort du börjar jobba med den. Dela degen i fyra delar, rulla ut var del till längder tjocka som en 5 krona och skär i mindre bitar (ca 1-1½ cm). Sen är det bara att rulla ut längder av varje liten skuren bit och forma till kringlor. Doppa ovansidan på var kringla i socker och kanel blandningen och lägg sen över på bakplåtspappersbeklädd plåt, grädda ca 10 min. Kringlorna ska vara ljusa eller svagt gyllene i kanterna, det går undan i slutet av gräddningstiden så det gäller att se upp så man inte bränner dom. Låt kringlorna svalna! Sen kan du välja att frysa som som dom är och garnera dom när det är dags för tex adventsfika. Eller så garnera du dom med den smälta chokladen och låter dom sedan stelna i kylen innan du fryser kringlorna. Bryt chokladen och lägg i en skål, koka upp grädden, slå grädden över chokladen och rör om tills den är helt smält, ringla sedan choklad över var kringla.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.