Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smör

 
  • Tid: 20 minuter
Skriv ut

Hur man gör eget smör.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Av en liter grädde får du ca 400 g smör. Börja med att vispa grädden tills den skär sig. Fortsätt vispa en stund till. Efter en stund separerar fettet och vätskan (kärnmjölken) sig. Häll av så mycket vätska som möjligt.
  2. I nästa steg ska smöret tvättas från mjölk- och proteinrester. Det gör att smöret håller bättre.Tvätta smöret genom att lägga fettklumparna i en vid bunke. Häll på 1-2 dl iskallt vatten och pressa smöret mot kanten i små portioner med en slev.
  3. På så vis pressas resterande kärnmjölk ut. Häll av och upprepa processen med nytt iskallt vatten. Gör denna process några gånger, salta med ca 2 tsk salt under tredje och sista gången. Smöret håller ca 2 veckor i kylen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.