Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smördegsgifflar

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Den här smördegen är betydligt lättare att arbeta med än den som fettet ska kavlas in i. Allt blandas från början och när degen fått vila är den lätt att kavla och vika ett par gånger. Det är ju kavlingen som gör bakverket "bladigt" och frasigt. Plåten smörjer man inte utan spolar med kallt vatten istället. Ugnstemperaturen ska vara ganska hög, det är viktigt, annars rinner fettet ur degen vid gräddningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg mjölet på bakbordet och fördela fettet i skivor över mjölet. Hacka ihop en gryning blandning.
  2. Blanda ättika och vatten och tillsätt. Arbeta snabbt ihop degen och lägg den kallt minst en timma, inlagd i folie.
  3. Kavla ut degen och vik den i tre delar, kavla och vik en gång till "på andra ledden".
  4. Kavla en sista gång till en 10-12 cm bred remsa och sporra ut trianglar.
  5. Lägg på lite mandelmassa eller en syltklick och rulla ihop till gifflar.
  6. Lägg gifflarna på vattensköljd plåt. Pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem guldbruna och frasiga.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.