Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

 • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Den här receptet lärde jag mig för flera år sedan när jag praktiserade som kallskänka på ett bageri. Det var stor åtgång på just den här smörgåstårtan. Blir bäst om den får stå till sig över natten innan den garneras.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Börja med att skära bort alla kanter på brödet och sen läggs ett lager bröd på en plåt med smörgåspapper eller på det fat du vill servera det på, lägg då smörgåspapper precis i kanten för att skydda fatet mot spill.
 2. Vispa sedan grädden, dock inte för hårt och blanda i majonäsen och smaka av med salt och peppar.
 3. Blanda sedan ihop första smeten, detta görs enklast genom att vispa med en elvisp, blanda leverpastej, bostongurka och gräddblandningen tills du tycker du fått en bra konsistens. Smaka av det så att ingen smak tar över utan att det smälter ihop.
 4. Blanda sedan ihop andra smeten, se till att skära skinkan i lagom stora bitar innan den blandas ihop med mimosalladen och gräddblandningen, se dock till att spara lite gräddblandning till senare.
 5. När båda smeterna är klara så bred du brödet med smörgåsmargarinet och sen brer du på första smeten och täcker brödet med denna.
 6. Sen brer du andra lagret bröd innan du lägger det ovan på leverpastejsmeten. När andra lagret bröd ligger på plats så brer du på andra smeten och avslutar sedan med att lägga ett lager bröd till.
 7. Sedan tar du gräddblandningen du har kvar och täcker hela tårtan med den, både sidor och ovanpå. När detta är gjort täcker du tårtan med plastfolie och låter stå till dagen efter. Detta för att tårtan blir mycket saftigare om den får göra det.
 8. Innan servering så ska tårtat garneras.
 9. Du börjar med salladshuvudet, skär loss roten så får du lösa blad som sköljes av innan bladen, ett i taget trycks fast mot kanten på tårtan, gå hela varvet runt så att alla sidor är täckta.
 10. Dela sedan äggen i skivor och lägg med ca ½ cm mellanrum runt hela tårtan, skär sedan tomaterna i klyftor som försiktigt förs in en liten bit under ägget för lite höjd.
 11. När detta är gjort så delar du på skinkan i halvor och osten är enklast om du kan skära i skivor som är så raka som möjligt, optimalt är om du har skärmaskin och kan skära den i fyrkanter och sen dela på de. När du har osten och skinkan så rullar du strutar av de och varvar de om vartannat. De läggs så att kanterna precis snuddar äggen och tomaterna. Tryck gärna till spetsen på strutarna ner i tårtan så de stannar på plats.
 12. Sedan fyller du hålrummet i mitten med de skalade räkorna och ovanpå klickar du på rommen, skär två skivor gurka och en skiva citron och skär en skåra in till mitten av de och vrider sidorna av skåran åt varsitt håll och trycker ner den mitt på tårtan.
 13. Garnera med lite färsk dill.

Liknande recept

Kommentarer (4)

 • vicake 30 juni 2008

  Jag gjorde 2 tårtor i lördags och det blev succé. Det blev en vegetarisk variant där jag bytte ut leverpastej mot böcklingpastej, skinka mot räkor i fyllningen och garnerade med lax. Toppenrecept!

 • ohsally 6 oktober 2009

  Tack för ett jättebra recept.

 • lilleskutten 27 maj 2010

  Tack för detta kanonrecept. Firade 35-årsdag och gjorde denna goda tårta dagen före. Alla gäster var mer än nöjda.

 • Eckhardt 21 maj 2012

  Fantastisk god smörgåstårta. Den har blivit en klassiker hemma hos oss vid födelsedagar och andra tillställningar. Tusen tack för receptet!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.