Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smörgifflar

 
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

Dessa läckra gifflar bakas på smör, för att få en riktigt fyllig och god smak.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37º.
  2. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker, och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Gör fyllningen. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron.
  4. Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två delar.
  5. Kavla ut varje degbit till en cirkel, ca 25 cm i diameter. Skär, eller sporra, ut 8 snibbar ur varje cirkel. Pensla snibbarna med det smälta matfettet. Rulla ihop dem till små gifflar.
  6. Lägg gifflarna med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Låt gifflarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Pensla gifflarna med ägget. Strö över sesamfrön. Grädda gifflarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem kallna på galler under en bakduk.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.