Dessa läckra gifflar bakas på smör, för att få en riktigt fyllig och god smak.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37º.
- Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker, och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Gör fyllningen. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron.
- Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två delar.
- Kavla ut varje degbit till en cirkel, ca 25 cm i diameter. Skär, eller sporra, ut 8 snibbar ur varje cirkel. Pensla snibbarna med det smälta matfettet. Rulla ihop dem till små gifflar.
- Lägg gifflarna med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Låt gifflarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla gifflarna med ägget. Strö över sesamfrön. Grädda gifflarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem kallna på galler under en bakduk.
Publicerat den
23 augusti 2008
Skriv kommentar