- Serverar: 4 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Ett recept från Operakällaren på en elegant och mycket god dessert. Överst på varje dessert så ställs en chokladbokstav, enligt orginalreceptet, V förstås eftersom den är till Viktoria, men firar du t ex mig så blir det ett M.
Instruktioner
- Koka smultronen med hälften av sockret och saften av en halv citron. Bären är kokta efter några minuter. Vispa sönder dem. Skumma sylten och ställ den i kylskåp tills den är kall.
- Vispa grädden ganska hårt.
- Vispa gulorna i en annan bunke med resten av sockret till hårt skum. Det är lättare att vispa gulorna om bunken står i varmt vattenbad.
- Vänd ner sylten med en träslev i äggskummet. Vänd sen ner grädden och blanda.
- Häll upp massan i 4 portionsglas och ställ i frysen ca 3 timmar.
- Såsen:
Mosa smultronen med sockret till en sås. Använd gärna mixer.
- Mandelkronan:
Blanda ingredienserna men ta inte hela äggvitan från början. Smeten ska inte vara för lös.
- Rita en stjärna, ca 8 cm i diameter på en pappskiva och klipp ut den. Forma med hjälp av den 4 st mandelmassestjärnor ca 2 mm tjocka. Grädda dem i ugn på 175º några minuter tills de tar lite färg.
- Forma genast stjärnorna till små korgar genom att lägga dem över uppochnerställda glas. Om spetsarna inte hänger ner av sig själv så hjälp till och vik ner dem. Låt svalna.
- Smält chokladen och spritsa en bokstav på ett smörpapper.
- Servering:
Doppa formarna snabbt i varmt vatten så att moussen lossnar. Lägg varje mousse på en assiett och häll smultronsåsen över. Ställ en mandelkrona på varje och klicka lite vispad grädde i den såpass att du kan ställa ner en bokstav i grädden.
Publicerat den
5 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar