Syrligt och sött på en gång. Perfekt fika.
Instruktioner
- Gör först vetedegen:
Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt lite av den ljumma mjölken. Rör tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken. Tillsätt saltet, sockret, ev kardemumma och ägget. Klicka ner matfettet. Häll i det mesta av mjölet och arbeta samman till en smidig deg.
Låt den jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
- Rör ihop smör och rivet citronskal. Lägg ett bakpapper i en form som motsvarar ungefär en halv plåt eller långpanna.
Knåda den jästa degen på mjölat bakbord. Kavla ut hälften till en platta som passar i formen. Lägg den som en botten. Bred på smöret och strö över mandelmassan. Kavla ut nästa del och lägg på den som ett lock. Tryck ihop kanterna. Låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, 15-18 minuter. Pensla med smält smör och strö på socker.
Skär i snibbar.
Publicerat den
11 april 2008
Liknande recept
Skriv kommentar