- Serverar: 40 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
En hederlig gammeldags sockerkringla.
Som på mormors tid.
Som man kan hitta på gammeldags marknader och på Skansen bl.a.
Instruktioner
- Smält smöret,tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degvätskan,
tillsätt resten av vätskan,ägg,socker,salt,hjorthonsalt och 12 dl av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
- Ta upp degen och arbeta den smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i ca 40 bitar och rulla ut varje bit till en smal längd (ca 30 cm). Forma till kringlor.
- Lägg kringlorna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
Grädda ca 8 min mitt i ugnen i 250 grader.
- Pensla sedan kringlorna med varmt smör och vänd dem i en blandning av socker och vaniljsocker strax föra servering.
Publicerat den
12 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar