Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Söt aprikospaj

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Den saftiga aprikos- och mandelspajen kan du göra ett par timmar innan den ska serveras, men helst inte dagen före.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg aprikoserna i en kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och sjud på svag värme i 5 minuter. Låt aprikoserna kallna i lagen.
  2. Hacka samman smöret och mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop degen. Tryck ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter och med löstagbar botten. Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i 15 minuter. Låt kallna.
  4. Skär smöret i tunna skivor och lägg i en bunke. Tillsätt sockret och vispa med elvisp tills allt är vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa smeten väl. Rör i mandeln och vaniljsockret. Bre ut smeten i det kalla pajskalet.
  5. Ta upp aprikoserna ur lagen, torka av och dela dem. Lägg aprikoserna med snittytan upp i mandelsmeten.
  6. Sätt in pajen i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 35-40 minuter.
  7. Servera pajen kall eller ljummen med glass, grädde eller en klick crème fraiche smaksatt med vaniljsocker.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.