Den saftiga aprikos- och mandelspajen kan du göra ett par timmar innan den ska serveras, men helst inte dagen före.
Instruktioner
- Lägg aprikoserna i en kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och sjud på svag värme i 5 minuter. Låt aprikoserna kallna i lagen.
- Hacka samman smöret och mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop degen. Tryck ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter och med löstagbar botten. Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i 15 minuter. Låt kallna.
- Skär smöret i tunna skivor och lägg i en bunke. Tillsätt sockret och vispa med elvisp tills allt är vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa smeten väl. Rör i mandeln och vaniljsockret. Bre ut smeten i det kalla pajskalet.
- Ta upp aprikoserna ur lagen, torka av och dela dem. Lägg aprikoserna med snittytan upp i mandelsmeten.
- Sätt in pajen i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 35-40 minuter.
- Servera pajen kall eller ljummen med glass, grädde eller en klick crème fraiche smaksatt med vaniljsocker.
Publicerat den
1 februari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar