En färskost som äts på högtider traditionellt i Hållnäs.
Instruktioner
- Mjölken kokas upp.
Av ägg, vetemjöl, potatismjöl och filmjölk vispas en redning som tillsätts mjölken, denna får nu endast sjuda.
- När massan vasslats,( när den liknar keso i konsistensen) läggs den upp i ostkar eller durkslag (med små hål) så att vasslan får rinna av. (Ev kan en silduk läggas i durkslaget så inte allt rinner ut för fort )
- Varva ostmassan med strösocker. (Gärna med en tallrik på som press)
- ( Rör inte för mycket då mister massan sin förmåga att ysta sig. Använd bara standardfil och mjölk annars fungerar det inte eller sämre. Allt inom parentes är mina anmärkningar inte orginal receptet /Madeleine)
- Recept efter Gunborg Wallin. Källa "Det Uppländska köket"
Publicerat den
22 december 2009
Liknande recept
Skriv kommentar