- Serverar: 25-30 portioner
- Tid: 6 timmar 30 minuter
Skriv ut
Här kommer min mormors goda recept på sötost. Denna kokte hon alltid till jul. Ett mycket gammalt recept som gjordes förr ute i gårdarna. Nu har jag själv börjat koka den och den har blivit mycket omtyckt.
Instruktioner
- Mjölet blandas i 1 1/2 dl kall mjölk, resten av mjölken värms till 37 grader. Häll över i ny gryta.
- Mjölblandningen hälls i den varma mjölken. Häll sedan i löpet under omrörning. Låt stå tills det blir massa av all mjölken ungefär en kvart.
Vispa sönder massan.
- Koka massan tills den blir gulbrun, ungefär 6 timmar, utan lock. Rör då och då under kokningen så det inte fastnar i botten.
Tag av grytan från spisen.
- Vispa sönder äggulorna och smula sönder skorporna. Rör i detta i massan samt sockret efter smak. Blir ungefär 3 liter färdig.
Går utmärkt att frysa.
- Lycka till.
Publicerat den
29 november 2010
Liknande recept
Skriv kommentar