Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sötost från Småland

 
  • Serverar: 25-30 portioner
  • Tid: 6 timmar 30 minuter
Skriv ut

Här kommer min mormors goda recept på sötost. Denna kokte hon alltid till jul. Ett mycket gammalt recept som gjordes förr ute i gårdarna. Nu har jag själv börjat koka den och den har blivit mycket omtyckt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mjölet blandas i 1 1/2 dl kall mjölk, resten av mjölken värms till 37 grader. Häll över i ny gryta.
  2. Mjölblandningen hälls i den varma mjölken. Häll sedan i löpet under omrörning. Låt stå tills det blir massa av all mjölken ungefär en kvart. Vispa sönder massan.
  3. Koka massan tills den blir gulbrun, ungefär 6 timmar, utan lock. Rör då och då under kokningen så det inte fastnar i botten. Tag av grytan från spisen.
  4. Vispa sönder äggulorna och smula sönder skorporna. Rör i detta i massan samt sockret efter smak. Blir ungefär 3 liter färdig. Går utmärkt att frysa.
  5. Lycka till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.