Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sötsyrlig citronpaj

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Citron både doftar och smakar friskt. Här i en vackert gul paj med en angenäm smak mellan sött och surt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med pajdegen: Blanda vetemjöl, matfett, florsocker och vatten, gärna i en matberedare, till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Sätt folie runt pajkanten så att degen inte glider ner. Förgrädda det tomma pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen. Ta ut skalet och sänk ugnsvärmen till 200 grader.
  3. Gör fyllningen: Tvätta citronen och riv det gula från skalet. Pressa saften ur citronen till 1/2 dl saft.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa grädden för sig och blanda sedan ner den i äggvispet. Tillsätt citronskal och citronsaft. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen 20 minuter tills fyllningen stelnat något. Låt den svalna.
  5. Gör garneringen: Pressa saften ur den ena citronen och häll den i en kastrull tillsammans med sockret. Koka upp blandningen. Skiva den andra citronen och lägg ner skivorna i sockerblandningen.
  6. Låt koka tills citronskivorna blivit glansiga och dragit ihop sig något. Ta upp citronskivorna med en hålslev och låt dem stelna på ett bakplåtspapper. Garnera pajen med citronskivorna. Pudra ev över lite florsocker och garnera med citronmeliss.
  7. Om du istället för citronskivorna garnerar pajen med ca 2 dl färska hallon eller blåbär får du en spännande smakbrytning. Dessutom blir pajen mycket dekorativ. Servera gärna iskall med lättvispad grädde till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.