Voilá...ett perfekt bjudbröd med anor från 1980-talets Paris.
Instruktioner
- Häll vetekrosset i en bunke och häll över det kokande vattnet.
- Rör ner smöret, som skall vara kylskåpskallt.
Låt svalna till ca 37 °.
Rör om då och då så det svalnar snabbare.
- Smula ner jästen och rör om. Tillsätt övriga ingredienser men starta med ca 7 dl av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt och tillsätt mera vetemjöl så att degen blir smidig. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Forma 2/3 av degen till en slät bulle. Platta eller kavla ut till en rund kaka ca 25 cm I diameter, direkt på bakplåtspappersklädd plåt.
- Forma resten av degen till en bulle, mindre än den första. Platta till den lätt och lägg den ovanpå kakan på plåten.
- Sätt ugnen på 200°.
- Skär eller klipp tolv jack från ytterkanten på degplattan ända in mot bullen. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
- Grädda på nedersta falsen ca 30 minuter. Om brödet verkar bli för mörkt, skjut in en plåt på översta falsen.
- Pensla det färdiggräddade brödet och låt svalna på galler utan duk.
- Bryt ytterbitarna som kuvertbröd.
Skär det stora brödet i skivor.
Publicerat den
28 september 2010
Liknande recept
Skriv kommentar