Knaprigt knäckebröd med gott tugg, från solroskärnor och linfrön. Brödet kan också bli kex.
Instruktioner
- Häll surdegen i en bunke, smula ner jästen och blanda ner mjölken.
- Blanda ner sirap, salt, solroskärnor, linfrön, rågmjöl och vetemjöl (spara ca ½ dl till utbakningen). Bearbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) till en smidig deg.
- Låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 230°.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i fyra delar och varje del i ca 5 bitar. Kavla ut till runda tunna kakor ca 16 cm i diameter, avsluta gärna med några tag med en kruskavel eller nagga kakorna lätt. Ta ut en cirkel i mitten av kakan. Lägg brödkakorna på plåt (bakplåtspapper behövs inte här) och grädda i ugnen 8-10 minuter.
- När alla kakorna är gräddade, sänk ugnsvärmen till 100° och låt bröden eftertorka ca 30 minuter.
- Surdeg – basrecept
Dag 1-3
Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.
Dag 4
Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40° och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.
Dag 5
Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1 ½ dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar.
- Tips!
Baka ut degen till kex istället.
Kavla varje fjärdedel tunt till en fyrkant, ca 30 x 30 cm. Tag några tag med kruskavel eller nagga lätt. Sporra ut fyrkantiga kex ca 6 cm eller ta ut med runda mått. Lägg på plåt och grädda vid 230° 6-7 minuter. Låt eftertorka som ovan.
Publicerat den
28 september 2010
Kommentarer
Skriv kommentar
Det här är ett riktigt gott knäckebröd som jag bakar varje jul!