Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Somrig jordgubbstårta

 
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 5 timmar
Skriv ut

En så enkel tårta men ack så god!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i glas 1. Fyll upp med socker i glas 2 (i samma nivå som äggen). Fyll 1/3 av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt (minst 4 min). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. (Ta i vaniljsocker om du vill ha det.) Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Pensla formen med lite olja. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden. Grädda kakan mellan 40-50 min. Känn gärna ifall kakan är klar med en sticka. OBS! Öppna aldrig luckan innan 20 min för då sjunker botten ner. Låt tårtbotten svalna, ta bort sidorna på formen samt sidorna på bakplåtspappret. Vänd kakan upp och ner och låt den ligga så ca 20 min. Dela tårtbotten i tre delar när den är helt sval.
  2. Jordgubbsmoussen: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp hallonen tillsammans med en skvätt vatten. Låt dem koka tills de blir mos. Ta av dem från värmen. Lyft upp gelatinbladen lägg dem i hallonmoussen. Rör om tills de har smälts och blandats i moset. Vispa grädden. När hallonmoussen svalnat helt så vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. Ställ i kylskåp i ca 3-4 timmar.
  3. Vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och Maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Häll snabbt över i en kall skål så fort vaniljkrämen börjar tjockna. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i kylskåpet. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
  4. Jordgubbskompotten: Skiva jordgubbarna, Blanda strösockret med jordgubbarna. Mosa jordgubbarna lite med en slev, dock inte för mycket.
  5. Glasskrämen: Vispa grädden hård. Blanda vaniljkrämen med grädden. Låt stå i kylen en stund.
  6. Montering av tårtan: Ta en del tårtbotten. Bred ut jordgubbsmoussen. Ta andra delen av tårtbotten. Bred ut jordgubbskompotten. Bred ut lite vaniljkräm ovanpå Lägg på sista lagret av tårtbotten. Bred över glasskrämen. Dekorera med jordgubbar samt tryck upp de rostade mandelflarnen på sidan av tårtan. Låt stå ett par timmar innan servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.