Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sparris med hollandaise

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Klassiskt och helt enkelt gudomligt - späd sparris som bara smälter i munnen, här serverad tillsammans med en härlig hemmagjord hollandaise.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala sparrisen med en kniv eller med en potatisskalare. Börja skala tunt 1-2 cm nedanför knoppen och tjockare mot andra änden. Skär av den träiga nederdelen.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull, gärna med en gallerinsats. Tillsätt socker och matfett. Bunta samman sparrisen med snören av bomull. Se till så att alla stänger är lika tjocka. Skär sedan av nederdelen. Du kan även använda strimlor av purjolök istället för bomullsgarn/snören. Blanchera purjolöksbladen ett par minuter i lättsaltat vatten, så blir det lättare att binda. Koka sparrisen mjuk under lock, ca 10-15 minuter. Koktiden beror på sparrisens tjocklek.
  3. Smält matfettet på svag värme i en kastrull, matfettet får inte brynas. Låt matfettet svalna något.
  4. Blanda äggulorna med vattnet i en annan kastrull, ej aluminium, och värm äggblandningen på vattenbad, under kraftig vispning, tills ett tjockflytande skum bildas. Akta så att inte blandningen blir så varm att äggulan stelnar.
  5. Vispa ner lite av det smälta matfettet, först droppvis. När blandningen har tjocknat så tillsätt resten av matfettet i en tunn stråle. Fortsätt att vispa kraftigt.
  6. Smaksätt med citronsaft, salt och kajennpeppar. Vispa grädden halvtjock och blanda ner den i såsen. Servera sparrisen med ljummen sås och färskpotatis till.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • evaullabritt 29 april 2014

    Såsen ville inte tjockna. Tror att varianten med vatten i äggulorna inte var så lyckat.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.