Fyllig och krämig sparrisrisotto med citrusdoftande grönsaker, gör garanterat succé på middagsbordet!
Med sparrisskal, buljongtärning och citron får man snabbt en smakrik sparrisbuljong att späda den goda risotton med.
Instruktioner
- Skala den vita sparrisen och skär av den nedersta delen. Bryt av den nedre delen på den gröna sparrisen. Ta undan 4 gröna sparrisar.
- Lägg sparrisskalen i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, citronsaft, salt och peppar. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Sila och spara buljongen.
- Koka den vita sparrisen i buljongen ca 10 minuter. Koka den gröna sparrisen ca 2 minuter. Skär sparrisen i ca 3 cm breda bitar. Spara buljongen.
- Skala och skiva löken. Fräs löken i 25 g smör ca 2 minuter. Tillsätt riset och låt fräsa med i ca 1 minut. Späd med sparrisbuljongen i omgångar och koka riset utan lock i ca 20 minuter. Rör då och då.
- Skrapa och hyvla morötterna tunt på mandolin eller med potatisskalare. Ansa och finstrimla salladslöken på längden. Koka morötterna i lättsaltat vatten ca 1 minut och löken ca 20 sekunder. Lägg grönsakerna i isvatten så att kokningen avstannar.
- Hyvla den sparade sparrisen på längden på mandolin eller med potatisskalare. Strimla spenaten. Blanda alla grönsaker med olja, citronsaft och -skal samt salt och peppar.
- Riv 25 g ost fint på rivjärn. Hyvla 50 g med potatisskalare. Blanda ner den rivna osten i den färdiga risotton tillsammans med sparrisen och 25 g smör.
- Toppa risotton med grönsaker, hyvlad ost samt smörgåskrasse och servera genast!
Publicerat den
17 april 2014
Liknande recept
Skriv kommentar