Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Spenat- och fetaostpaj i filodeg

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Mycket god spenat- och fetaostpaj som kommer lagas igen och igen, det är helt klart. Kan säkert vara gott också med smördeg.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt en ugnssäker stekpanna, cirka 26 cm i diameter, på medelhög värme. Lägg pinjenötterna i den torra stekpannan och rosta nötterna under omrörning. Håll ett öga på dem så att de inte bränner vid! Knäck äggen i en skål, smula ner fetaost och cheddarost. Tillsätt svartpeppar, oregano, citronskal och olivolja. När pinjenötterna är gyllenbruna, rör ner de. Rör lätt om, det ska inte bli finfördelat. Ställ tillbaka den tomma stekpannan på plattan och lägg ner hälften av spenaten tillsammans med en skvätt olivolja. Rör om försiktigt och se till att spenaten inte fastnar i botten. När spenaten sjunkit ihop lite häller du i resten av bladen och fortsätter röra. Tillsätt en klick smör. Ta sedan bort från värmen. Ta fram ett bakplåtspapper. Skrynkla ihop under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bred ut på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja.
  2. Lägg ut två filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela pappret. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cayennepeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager, alla med olja och kryddor på. Blanda ner spenaten i äggsmeten. Flytta över papper och allt till stekpannan. Häll i fyllningen och drapera sedan de övre flikarna av degen över fyllningen. Sätt stekpannan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen. Har du ingen ugnssäker stekpanna som jag inte hade, lägg du över allt i en bakform. Grädda pajen i 18 - 20 minuter eller tills den är gyllene och frasig.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.