Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Spenat och fetapaj – spanakopita

(1 kommentar)  
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Underbart krispig på ytan och gräddig på insidan. Spanakopitan, veckans fjärde grek, är en klar favorit i Oscarshem. Egentligen är det inte så noga med måtten på innehållet och har du någon övergiven ostbit platsar den väl ihop med fetaosten.

Ingredienser

Instruktioner

Smält smöret i en liten kastrull. Hacka purjo och selleri. Bryn på medelhög värme tills de fått färg stäng av värmen och tillsätt spiskummin och mejram. Vispa äggen lätt i en skål och blanda med smulad fetaost och den brynta löken och sellerin. Krama ut så mycket vätska som möjligt ur spenaten och blanda ihop med äggen. Krydda med peppar. Smöra en ungform i samma storlek som filodegsbladen. Lägg på två-tre blad och pensla med smör. Fortsätt tills du använt hälften av degen. Bred ut fyllningen och fortsätt täcka med de smör-målade filodegsbladen. Avsluta med en sista pensling på toppen och strö över sesamfrön. Skär diagonala rutor med en vass kniv. Baka på 175 grader i cirka 30 minuter. När pajen är gyllenbrun är den klar. Kan med fördel stå kvar i ugnen en stund, om du öppnar luckan och stänger av värmen.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • chokladkex 24 april 2013

    Jag har lagat detta recept flera gånger och tycker det är toppen, men jag undrar vad man skall servera till den? En lätt grönsallad med vinägrett funkar ganska bra men det känns som att det saknas något för att det ska bli perfekt.. Citron? Tomat?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.