Det här läckra matbrödet är gjort av samma deg men färgat i tre olika färger. Den röda färgen kommer från rödbeta och den gröna från spenat. Ett väldigt vackert och gott bröd!
Rödbetspuré: Mixa kokta rödbetor med mixerstav.
Spenatjuice: Kör spenat i en råsaftcentrifug eller använd endast hackad spenat, de blir inte lika gröna men lika goda.
Instruktioner
- Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt socker, salt och olja och blanda väl. Rör i vetemjölet och knåda ihop till en deg. Dela degen i tre delar. Ta en del deg och tillsätt rödbetspuré samt lite extra vetemjöl, ca 3-4 msk. Knåda till en smidig och elastisk deg. Ta nästa bit deg och tillsätt spenatjuice samt den hackade spenaten. Tillsätt extra vetemjöl, ca 3-4 msk. Knåda till en smidig och elastisk deg. Jäs alla tre degbitarna under bakduk till dubbel storlek, ca 1½ timme.
- Kavla ut den ofärgade degen till en rektangel, ca 30x15 cm. Det kan vara svårt att kavla ut och få degen att stanna i storleken eftersom glutentrådarna är spända och drar tillbaka degen. Låt den vila några minuter och kavla igen så löser det sig. Lägg degrektangeln åt sidan.
- Kavla ut den gröna och den röda degbiten till nästan lika stora rektanglar som den ofärgade. Lägg dessa på den ofärgade, den röda överst och rulla ihop från långsidan. Lägg degrullen med skarven nedåt i en form, ca 2½ liter, smörad eller klädd med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Pensla brödet med uppvispat ägg utblandat med vatten. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter, eller tills brödets innertemperatur når 95 grader.
Publicerat den
10 januari 2016
Liknande recept
Skriv kommentar