Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sremska

 
Skriv ut

Sremska är en stark paprikakorv från f.d. Jugoslavien. Det här är en av de godaste korvarna jag vet. Receptet är omständigt och det tar tid, men jag kan lova att det är värt det. Jag har gjort de här korvarna vid två tillfällen och låtit en kompis till mig röka dem, han bor på vischan och har en egen rök på tomten. Fast jag har inte rökt dem så länge som receptet säger, det blev bra i alla fall. Av förståeliga skäl så gör man (läs: jag) bara den här korven till extra festliga tillfällen. Bilden till receptet har min "rökarkompis" tagit och det är jag som håller i spettet. =)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär allt kött i kuber som senare går ner i köttkvarnen. Blanda med alla övriga ingredienser och låt ligga övertäckt i kylen 3-5 dygn (ingen fara, kryddorna konserverar köttet).
  2. Mal därefter köttet med kryddorna grovt (8-10 mm hålskiva) och stoppa i svinfjälster ca 30-35 mm i diameter och knyt av korvar á 25-30 cm längd. Låt korvarna hänga och torka luftigt och svalt över natten.
  3. Kallrök sedan korvarna under en månad på följande sätt. Tänd rökspån av bokträ och låt det ryka under en dag. Låt korven hänga i rökhuset utan rök och vila i två dygn och upprepa proceduren tills en månad förflutit.
  4. Det är både lämpligt och praktiskt att göra detta under den kallare delen av hösten eller tidig vår så du slipper korvsugna, bevingade flygfän! Låt korven hänga svalt och luftigt att torka efter rökningen i ca 4-5 månader.
  5. Man kan dra in på rökningstiden till hälften, men då ska man också räkna med att korven inte blir lika hållbar och måste därför förvaras/torkas i kyla.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.