Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sticky toffee pudding with butterscotch sauce and vanilla icecream.

(4 kommentarer)  
Skriv ut

En av de mest oemotståndliga desserter jag smakat. Den är saftig, mjuk, varm och helt enkelt smaskens. Jag smakade den för första gången på en pub på Engelska landsbygden sommaren 2010. Började sedan prova och översätta recept från internet. Den här var den bästa! Jag tycker det är lite svårt att bränna sockret lagom till såsen så kag brukar fuska med den andra varianten kolasås, jättegod den också. Gå gärna in på http://www.videojug.com/film/how-to-make-sticky-toffee-pudding för en mycket pedagogisk beskriving på video. På en underbar engelska som gör mig lyrisk.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 180 grader. Kärna ur dadlarna, hacka dem och lägg över dem i en kastrull Häll över vatten och bikarbonat och koka upp. Låt puttra i 4-5 minuter under omrörning så det inte kokar över. Lyft av kastrullen från plattan. Blanda strösocker och smöret i mixer. Vispa tills det vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget under kraftig vispning. Häll i dadelblandning och rom och börja blanda sakta. Blanda mjölet med salt och bakpulver i en bunke och tillsätt det sedan, lite i taget. Öka hastigheten på mixern och blanda till en krämig smet. Häll smeten i en avlång smörad mjölad brödform eller muffinsform. Grädda i mitten av ugnen ca. 40-45 minuter eller 30 minuter för muffinsformen.
  2. Topping: Rosta hasselnötterna i ugnen, försök få av det mesta av skalen genom att rulla dem i en grov kökshandduk. Hacka dem mycket grovt.
  3. Butterscotch sauce: Ställ en kastrull på mediumvärme och låt bli varm. Tillsätt sockret låt det smälta och sakta börjar karamelliseras. Rör ihop från kanterna så det inte bränns. Passa noga. När det smälta sockret fått en mörkbrun färg, tillsätt rumsvarmt smör och blanda ordentligt. Tillsätt vispgrädden (ej vispad) låt det sjuda en kort stund och ta kastrullen av plattan.
  4. Eller gör en enklare variant: Kolasås: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och sjud några minuter.
  5. Prova om kakan är färdig, med en tandpetare, efter 40 minuter om du bakat i avlång form, 30 minuter i muffinsform. Låt kakan svalna något och ta sedan ur den från formen.
  6. Servering: Skär generösa skivor och halvera därefter varje skiva. Placera 2 bitar kaka på tallrik, strö över rostade hasselnötter, skeda upp en kula vaniljglass. Avsluta med att ringla över sås (se bild) Glöm ej att skeda ganska rikligt med sås på själva kakan.
  7. Att tänka på: Kakan skall serveras ljummen och såsen varm. Det går bra att förbereda och sedan värma kakan lite i mikron och såsen i kastrullen på spisen.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • FataMorgana 22 oktober 2010

    Det här receptet verkar vara riktigt gott! Ska prova det när jag får tillfälle.

  • Purjo666 29 oktober 2010

    Tack så mycket för detta. Har varit en del i England själv och denna "kaka" är en av mina favoriter oxå. Ska bli kul att prova

  • asaljungberg 23 augusti 2012

    Underbart god blev den!

  • Pinkygirl 18 augusti 2013

    Tack för ett jättebra recept och en bra länk till filmen. Kakan blev jättegod och såsen kommer jag definitivt att använda även till andra desserter!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.