Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Storasysters special

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Saftig botten av mandelmassa, garnerad med kolakräm och grädde. En riktig godistårta! Själva botten kan göras i förväg, frysas och tas fram någon timme före garneringen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Riv mandelmassan grovt om den är kall. Blanda mandelmassa, matfett och socker och arbeta ihop till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten.
  2. Klicka och bred ut smeten i smord och mjölad form, 22 - 24 cm i diameter, helst med löstagbar botten. Den som inte har en sådan form kan lägga ett smort smörpapper i botten på formen men fortfarande smörja och mjöla kanterna.
  3. Grädda i knappt 200° i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan svalna i formen - täck INTE över den.
  4. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp fyllningen under omrörning och sjud tills den är så tjock att det blir "gångar" i smeten när man rör i den. Kokar man den för länge blir det kola. Låt smeten svalna och smaka av med litet vaniljsocker.
  5. Häll och bred ut kolakrämen över kakan. Vispa grädden och bred den över kolakrämen. Sikta litet kakao över, det går bra att använda en tesil. Servera tårtan riktigt kall.
  6. Utan gräddgarnering kan tårtan frysas. Den tinar på någon timme.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.