Saftig botten av mandelmassa, garnerad med kolakräm och grädde. En riktig godistårta! Själva botten kan göras i förväg, frysas och tas fram någon timme före garneringen.
Instruktioner
- Riv mandelmassan grovt om den är kall. Blanda mandelmassa, matfett och socker och arbeta ihop till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten.
- Klicka och bred ut smeten i smord och mjölad form, 22 - 24 cm i diameter, helst med löstagbar botten. Den som inte har en sådan form kan lägga ett smort smörpapper i botten på formen men fortfarande smörja och mjöla kanterna.
- Grädda i knappt 200° i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan svalna i formen - täck INTE över den.
- Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp fyllningen under omrörning och sjud tills den är så tjock att det blir "gångar" i smeten när man rör i den. Kokar man den för länge blir det kola. Låt smeten svalna och smaka av med litet vaniljsocker.
- Häll och bred ut kolakrämen över kakan. Vispa grädden och bred den över kolakrämen. Sikta litet kakao över, det går bra att använda en tesil. Servera tårtan riktigt kall.
- Utan gräddgarnering kan tårtan frysas. Den tinar på någon timme.
Publicerat den
28 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar