Stracciatella är italiensk vaniljglass med hackad choklad.
Instruktioner
- Plommonkompott:
Kärna ur plommonen och skär dem i små bitar. Koka dem i vattnet tills de börjar mjukna, ca 3 minuter. Tillsätt sockret och koka ytterligare 2 minuter. Låt kompotten svalna.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull.
- Vispa äggulor och socker kraftigt i en bunke. Vispa ner den varma gräddblandningen i gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
- Sjud blandningen under kraftig vispning till 85 grader eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka. Sila och häll smeten i en bunke. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten.
- Tillsätt whisky och kör i glassmaskin. Vänd ner chokladen i glassen när den är färdig. Kör ytterligare ett par varv i maskinen.
- Rippla och varva glassen med plommonkompott i en form. Ställ in den i frysen 1-2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär vetelängden i tunna skivor och pensla dem med smöret. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna.
- Kula upp glassen och servera med veteskivorna.
Publicerat den
1 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar