Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Stritsel

 
Skriv ut

Stritsel är ett estniskt saffransbröd, som bakas till högtider som nationaldagen 24 februari, jul och födelsedagar. Estnisk saffranskringla.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i degbunken och rör ut den i litet kall mjölk. Värm resten av mjölken fingervarm och häll den över jästen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna och smakämnen. Arbeta in blandningen i den uppjästa degen. Tillsätt resten av mjölet, litet i taget. Knåda degen tills den släpper bunken. Strö på ett tunt lager mjöl. Täck över med bakduk och ställ degen att jäsa på varm plats (28-30 grader) i 1 1/2 timme.
  3. Ta upp degen på bakbordet och knåda den i cirka 5 minuter. Forma den till en kringla eller krans. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa. Pensla med uppvispat ägg, strö över skalad och hackad mandel och grädda i 200-225 graders ugn i cirka 25 minuter.
  4. Ta ut ur ugnen och pensla snabbt med smält smör. Låt kringlan svalna under bakduken. Sikta över florsocker smaksatt med vanilj.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.