Stritsel är ett estniskt saffransbröd, som bakas till högtider som nationaldagen 24 februari, jul och födelsedagar. Estnisk saffranskringla.
Instruktioner
- Smula jästen i degbunken och rör ut den i litet kall mjölk. Värm resten av mjölken fingervarm och häll den över jästen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek.
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna och smakämnen. Arbeta in blandningen i den uppjästa degen. Tillsätt resten av mjölet, litet i taget. Knåda degen tills den släpper bunken. Strö på ett tunt lager mjöl. Täck över med bakduk och ställ degen att jäsa på varm plats (28-30 grader) i 1 1/2 timme.
- Ta upp degen på bakbordet och knåda den i cirka 5 minuter. Forma den till en kringla eller krans. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa. Pensla med uppvispat ägg, strö över skalad och hackad mandel och grädda i 200-225 graders ugn i cirka 25 minuter.
- Ta ut ur ugnen och pensla snabbt med smält smör. Låt kringlan svalna under bakduken. Sikta över florsocker smaksatt med vanilj.
Publicerat den
14 september 2008
Skriv kommentar