Strömming i smakrikt sällskap. Ljuvligt gott och med nyttiga fetter på köpet.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär potatisen i halvor. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över 1 msk olivolja och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda runt och ställ in i ugnen ca 20 minuter.
- Rör om efter halva tiden. Ta ut och låt svalna något.
- Skala och rosta vitlöksklyftorna i en stekpanna på medelvärme i 2 msk olivolja ca 2 minuter. De ska bli mjuka och gyllenbruna. Ta av från värmen och låt svalna.
- Gaffelmosa vitlöken. Blanda vitlöken + oljan med smöret. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
- Halvera körsbärstomaterna, strimla salladslöken och finhacka sardellerna. Blanda tomater, salladslök och sardeller med potatisen och oliverna.
- Riv ner basilikabladen. Ringla över citronoljan.
- Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar och blanda runt.
- Klipp ev bort ryggfenan på strömmingen. Pensla strömmingarnas skinnsida med olivolja och klappa in timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Lägg gärna i ett grillhalster.
- Grilla ca 4 minuter per sida.
- Servera den nygrillade strömmingen med vitlökssmöret och potatissalladen.
- Garnera med färsk timjan.
Publicerat den
30 maj 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ett härlig medelhavsrecept! Det var lite Ernst K över det hela... Kändes fräscht och piffigt och var en kul variant på strömming (sill). Jag hoppade över sardellerna med tanke på barnen, och råkade ta svartpeppar istället för vitpeppar rakt igenom, men det blev gott ändå!