Verkligt god och saftig blir den här vetekakan med apelsin. Den passar bra när man längtar efter något annorlunda hembakat. Den här satsen ger 2 kakor, bakade i 2-litersformar.
Instruktioner
- Smula sönder jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och värm alltsammans till fingervärme, 37°. Lös upp jästen i litet av mjölken. Häll på resten och tillsätt salt, socker och marmelad. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en slät och jämn deg. Arbeta den smidig och låt den jäsa övertäckt på varm, dragfri plats ca 30 minuter.
- Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig igen. Dela den i två delar och arbeta med händerna ut varje del till en jämn kaka. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
- Gör strösselblandningen: Hacka samman mjöl, socker, apelsinskal och matfett till en grynig massa. Strö blandningen över kakorna. Grädda i 200 - 225° 20 - 25 minuter eller tills kakorna jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade.
- Stjälp upp kakorna och täck med bakduk. Låt dem svalna.
Publicerat den
7 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar