Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Superenkel havregrynslimpa

 
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 2 timmar 20 minuter
Skriv ut

Jag har utgått från receptet på havregrynslimpor som finns här på matklubben. Detta receptet ger bara en limpa eftersom jag älskar nybakat bröd. Detta är enkelt att baka - minimalt med arbete, men tar naturligtvis tid p g a jäsning etc. En köksmaskin behövs, annars blir det mycket handkraft. Helst en som inte tar så stora degar (Kenwood, kitchen aid) eftersom degen blir mer bearbetad i en liten maskin, och en timer så du inte glömmer bort din bakning. Lycka till!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka gröt av gryn, vatten, salt, linfrö och smör. Häll upp gröten i köksmaskinens skål. Häll sirap, vatten, salt och kryddor över gröten.
  2. Kryddor ja, du tar vad du har lust med. Jag har prövat många olika. Tex. hackade valnötter eller mandel (ca ½ dl). Torkade aprikoser eller fikon ger ett fruktigt bröd. Eller varför inte kummin, fänkål eller anis. Pröva dig fram! Degen blir lite olika tjock beroende på hur mycket smaksättning som du använder.
  3. Låt det hela stå och kallna. Sätt timern på 10 minuter så tror jag degen är klar för jästen som smulas ner i röran. Kör ett par varv med maskinen innan du blandar i alt mjöl på en gång. Jag använder vetemjöl av hög kvalitet men blandar gärna 1-1½ dl rågmjöl, eller graham i.
  4. Nu ska maskinen köra i ca 20 minuter (hellre längre än kortare, men du har ju timern). När det är gjort ställer du bunken så den får jäsa i 30 minuter.
  5. När degen har jäst häller du upp den i en bakform (kom ihåg att smörja den). Ingen knådning, bara ner med det hela i formen. Platta till lite och låt det hela jäsa i 30 minuter till.
  6. Så ska den grädda i 30 minuter i 200 graders ugn. Du kan pensla med vatten och ägg om du vill och strö mjöl och skära som du vill. Jag gör ingenting bara rakt in i ugnen. Voilà! Avkyls på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.