Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdeg

 
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 5 dagar
Skriv ut

Man kan göra antingen en råg- eller vetesurdeg. Det beror på vilket mjöl man använder.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1-3:
  2. 1. Blanda vatten,35*, med mjöl och rårivet äpple i en rostfri bunke. Häll upp i en 2-liters glasburk med lock. 2. Ställ burken på en varm plats, idealiskt är 26-30*, i tre dagar. Kan du inte en sådan temperatur hemma så förvara burken i avstängd ugn. Påskynda jäsningen genom att röra om med en slev en gång per dag.
  3. Dag 4: Skrapa ner den s k grundsuren i en stor bunke. fyll på med 200 g mjöl och 2 dl vatten (35*). Rör om ordentligt med slev och låt stå ytterligare ett dygn i samma teperatur som tidigare.
  4. Dag 5: Nu har vi en färdig sudeg.Förvara den i kylen tills du skall använda den.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.