Innan du börjar med en surdeg skall du veta följande: Använd ett mjöl av hög kvalitet, helst stenmalt. Surdegen växer i rumstemperatur, kan bli sex gånger så stor mot vad den var från början. När du skall baka tar du fram surdegen dagen innan och matar den med vatten och mjöl och låter den stå i rumstemperatur fram till bakningen, när du tagit det som går åt förvaras det som blev över i kylen. Surdeg håller sig i princip hur länge som helst i kylskåp men förstörs om den står i rumstemperatur för länge. Skruva inte på locket förrän efter ett par dagar i kylskåpet eftersom det fortsätter att utvecklas koldioxid och det kan bli övertryck i burken. Skall du göra vetesurdeg byter du bara ut rågmjölet mot vetemjöl, man måste även öka mängden vetemjöl till 1,5 dl dag tre och dag fyra. Den här surdegen gör brödet mera hållbart och höjer smaken samt underlättar jäsningen. Man kan se på bilden att surdegarna lever, det bubblar trots att de står i kylen!
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.