Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegsbröd

(2 kommentarer)  
Skriv ut

Surdeg och fullkorn sänker GI. Du behöver 2 ugnssäkra formar att baka i.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 175°
  2. Dag 1: Lägg 10 dl mjöl i en bunke och värm upp vattnet till 37°. Slå vattnet över mjölet och vispa kraftigt.
  3. Låt surdegen stå på varm plats över natten eller upp till tre dygn. Pröva dig fram till hur lång tid det tar för din surdeg.
  4. Dag 2: "Mata" degen med kallt vatten och mjöl. Blanda noga. Vill du fortsätta att baka surdegsbröd, ta nu undan cirka 1 dl deg till ny surdeg.
  5. Dag 3: Värm upp vattnet till 37°. Lös jästen i lite av vattnet. Blanda ner resten av mjölet, vattnet och jästspadet samt salt och kummin i degen. Blanda noga. Degen ska vara kladdig.
  6. Sleva upp degen i två oljade och mjölade brödformar på 1 ½ liter. Låt jäsa i 1 ½ timme.
  7. Värm ugnen till 175° och låt brödet fortsätta att jäsa medan ugnen blir varm. Grädda sedan bröden i 45-50 minuter. Limporna ska bli tunga och kompakta och spricka på ytan.
  8. Tips: Att baka surdegsbröd handlar mycket om känsla och mindre om exakta mått.
  9. Surdegen ska jäsa allt mellan över en natt och upp till tre dygn. När degen luktar frisk och syrlig är den klar att användas. Dagen innan du ska baka ditt bröd ska degen "matas" med mera mjöl. Jästiden blir ganska lång, nästan 2 timmar och brödet ska gräddas långsamt, ca 1 timme. Resultatet är väl värt att vänta på.
  10. Lycka till!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • klgm60 4 februari 2011

    Väldigt svårt att få ut mjölet till surdegen på så lite vatten. Stämmer verkligen detta? Jag fick tillsätta rätt mycket mer vatten och hoppas att detta också "funkar".

  • uppbot 3 augusti 2011

    Jag har nu provat o bakat brödet. Och följt receptet exakt. Men tyvärr så smakade brödet jätte surt och vidrigt! Gick ej att äta. Kanske gick något fel i allafall.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.