Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegsbröd med Manitoba cream-mjöl

(2 kommentarer)  
  • Tid: 2 dagar
Skriv ut

Gott och luftigt matbröd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Rör i hop till en lös deg låt stå på varm plats med plastfolie över tills dagen efter.
  2. Dag 2: Då kan man välja att antingen baka ut surdegen eller "mata" den med ½ dl ljummet och ½ dl mjöl varannan dag tills man ska baka. Man kan även använda lite filmjölk som vätska och då får surdegen mer karaktär.Surdegsgrunden ska nu vara färdig. Den färdiga grunden skall bubbla lite och lukta lite syrligt. Låt degen stå varmt ytterligare ett dygn om processen inte har kommit igång.
  3. Bakdagen: Smula jästen, ljumma vattnet, krossa kumminet lätt i en mortel. Blanda ner i degbunken. Lös jästen, ha i salt och honung.
  4. Skär margarinet i tärningar och ha i degen. Arbeta in mjölet lite i taget . Men spar lite av det till ut bakningen.
  5. Kör i degblandare 10 min eller rör för hand i 25 min. Degen är klar när den släpper från kanterna av bunken och är blank och fin och inte verkar vilja ha mer mjöl. Låt jäsa på varm plats under bakduk 1 timme.
  6. Stjälp upp degen och knåda den lätt: Bestäm om du vill ha små frukostbröd eller limpor.Baka ut bröden och lägg bröden på bakpappersklädda plåtar.
  7. Låt jäsa 45 min.Strö på smaksättning om så önskas.
  8. Grädda små bröden i 8-12 min mitt i ugnen på 225 grader. Limpor ca 30-45 min nederst i ugnen på 175 grader gärna med en form med vatten i ugnen för en god skorpa på brödet. Brödet ska kännas lätt och luftigt när det är klart när man lyfter lite i kanten.
  9. Tips: Ta bort lite av surdegen om du vill baka igen, så har du en start på surdeg färdig. Kan förvaras i en burk i kylen om man matar den några gånger per vecka.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • anjaviola 23 augusti 2010

    kan det vara möjligt att det ska vara 5 liter vätska?

  • Sockertroll1 18 september 2010

    Oj fel. det ska vara 5 dl vatten dag 2 inte 5 liter. Fniss fniss.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.