Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegsbröd nr 1, Basrecept

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 1 dag
Skriv ut

Ett enkelt basrecept för surdegsbröd helt utan jäst, där man själv kan experimentera och byta mjölsorter. Även ett bra nybörjarbröd för dig med surdegsstart. Detta blir ett ljust, saftigt och mustigt bröd. Prova sen att byta 600 g vetemjöl mot lika mängd Dinkel, rågsikt eller 400 g vetemjöl och ca 150 g grovt rågmjöl (rågmjöl kräver mer vätska). I med linfrön m.m.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt. Låt degen vila 1,5-2 timmar. Slå upp på lätt mjölat bakbord och vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar.
  2. Värm ugnen till 250° med bakplåt i så den blir het. Stjälp upp degen på den heta plåten. Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°).
  3. *Surdeg. Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep. recept på surdegsstart).

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • maithab 4 juli 2010

    Detta blir ett bröd på ca 1 kg, alltså rätt så stort. När jag gjorde receptet så hade jag inte de jäskorgar jag har idag utan en rund flätad brödkorg som jag använde (se bild). För att det skulle bli nåt i den brödkorgen så passade de mängderna bäst. När jag gör det i två jäskorgar istället så låter jag det helt enkelt jäsa till rätt storlek. Jag har lärt mig bearbeta degen på det sätt som gör att mindre mängd deg ändå blir till lagom stora bröd. Jag har också jämfört med en del andra recept jag har i t.ex. Saltå Kvarns och Jan Hedhs bok (och vad jag fick lära mig på en bakkurs) och då ligger bröden på ung. 600 g deg. Delar jag mitt basbröd i två så blir det knappt 600 g (567 g teoretisk vikt), så det blir ju små bröd av det, men det funkar bra för oss. Vill man istället ha två lite större bröd (680 g) blir proportionerna följande: 240 g Surdeg* 360 g Vatten 32° 720 g Vetemjöl 18 g Sirap 9 g rapsolja 14 g Salt

  • maithab 17 juli 2010

    Man kan också använda ett durkslag där man lägger en handduk som man mjölar.

  • svengelsk 12 oktober 2010

    Jag använde 60g surdegsstart och 70g vardera mjöl och vatten till surdegen. Brödet blev fantastiskt gott. Jag är mycket nöjd med mitt första riktiga surdegsbak. Skorpan blev för hård för mig, men jag virade in det färdiga brödet i en våt brödhanduk tills det kändes lagom (tipps från Redds recept från Vår Kokbok). Fem stjärnor från mig.

  • gropakalle 25 december 2010

    Jag bakade efter ditt recept ,lade till finmalen nejlika och krossade linfrön. det blev jättegott! jag serverade brödet med julskinka och röbetsvåfflor ( recept från sveriges nya landskapsrätter)

  • Styret_e 2 februari 2014

    Jag har bakat brödet två gånger nu och är jättenöjd, helt i min smak. Tackar.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.