Jag försökte efterapa ett bröd som min bror köpt på Utö och det var det godaste knäcke jag ätit. Svindyrt så klart.
SÅ jag tänkte - hur svårt kan det vara?
Så här gjorde jag...
Instruktioner
- Dag 1:
Lägg aprikoser i blöt (finhacka dag 2)
Koka vatten och skålla linfrö, fänkål och vetekross.
- Dag 2:
I en stor bunke - blanda allt från dag 1 med smulad jäst, rågsurdeg, och lite av mjölsorterna, spara lite.
Kör ca 5 min i hushållsassistenten, tillsätt salt och mera mjöl, samt oljan.
Arbeta degen (minst tio minuter till) tillsätt mjöl tills det ser ok ut. Ska vara lite kladdigt men inte blött.
- Låt degen vila minst 30 min, jag lät jäsa 1 ½ timme. Sätt på ugnen på 220-250 grader.
Dela degen i mindre bitar, kavla ut så tunt du kan, nagga med gaffel.
Lägg brödkaka på värmd plåt (du förvärmer plåtarna i ugnen medan du väntar på rätt temperatur) och baka i 5-10 minuter, det beror på din ugn. Jag körde varmluft och det var väldigt varierande tider.
Lycka till!
Publicerat den
26 december 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Idag blev det ännu godare. Mer vanligt rågmjöl och dessutom lite malda blandade brödkryddor och en msk sirap o lite solrosfrön i degen. Den blev väldigt kladdig men mkt gott när jag lyckats baka ut det sådär tunt o fint.
Tack Mia. Det var detta receptet som jag inte hittade men hört talas om. Nu är det lagrat i min kokbok. Kram //mamago
en variant till på detta idag, skippade aprikos, hade i anis och kummin också - ca 1 tsk av varje, ökade på saltet ngt, jäste upp i bunke. Insåg att jag inte orkade baka, det blev sent, så degen fick stå i kyl över natt. Dag 2 bakar jag ut och kavlar in pumpafrö i vissa, sesamfrö i vissa och solrosfrö i vissa samt en blandning i vissa. Gräddar som vanligt, men detta med förvärmda plåtar det hinns inte med längre, kör varmluft o det går undan. Jättegott blev det hur som!
minskat ner på vetemjölet mer o mer, det är rågmjöl o rågsikt o ngn dl vetemjöl bara, funkar rätt bra - blir god smak tycker jag.