- Serverar: 2 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Jag hade aldrig bakat vörtbröd med surdeg tidigare, men det blev en alltigenom positiv upplevelse. Smakerna av pomerans, ingefära och nejlika bildade en perfekt ballans med vörten som består av julmust och mörk porter.
Instruktioner
- Häll kokande vatten över russinen så att det täcker, ställ åt sidan så länge.
- Koka de hela pomeransskalen mjuka i vatten, skär bort allt av det vita och hacka det röda mycket fint.
- Värm upp porter och julmust tillsammans med smöret till 37°.
- Häll av vattnet från russinen.
- Smula ner jästen i en degbunke eller assistent, rör ut den tillsammans med lite av degspadet, häll på resten av spadet samt surdegen, de hackade pomeransskalen, sirap, övriga kryddor och de avrunna russinen.
Rör om noga.
- Tillsätt nästan allt mjölet och saltet, spara lite av vetemjölet, arbeta till en ganska fast men ändå smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk ca 50-60 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ner den.
- Dela degen i två lika stora delar och forma dem till runda bullar som läggs på lätt smord plåt, platta ut bullarna något så att de blir ca 15 cm i diameter, låt jäsa under duk i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 250° och ställ in en långpanna i bottnen av ugnen.
- Sätt in plåten på näst nedersta falsen och häll in 1 deciliter vatten i långpannan, stäng luckan snabbt och sänk värmen till 200°.
- Grädda limporna ca 35 minuter eller till en innertemperatur av 95°.
- Låt de färdiga limporna svalna på galler och under bakduk.
Publicerat den
12 december 2009
Kommentarer
Skriv kommentar
Tack för ett gott recept kommer att göra dem flera ggr.Har provat flera recept men denna limpa var en av de bättre. Hälsningar Berit. Jag ger en femma
Jag lade upp en bild och hoppas det är ok? Jag bakar tre limpor av denna deg för jag tycker de blir lagom stora då ;-)
Du skriver 1,5 dl surdeg av råg. Vad menar du?
Det finns olika recept på surdegar.. Jag använder mig av detta när jag bakar.. http://www.matklubben.se/matklubben/soccermum/kokbok/?id=6318864&recipeid=20019