Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sursött bröd från Skåne

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Ett äkta sursött bröd med smak av kummin. Det tar lite tid att baka men är väl värt besväret.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skållning Häll det kokande vattnet över de övriga ingredienserna. Arbeta ihop med slev till en jämn massa. Täck med plast och låt stå över natten.
  2. Raskdeg Blanda skållningen med mjölsorterna. Lös upp jästen i vattnet och slå över. Knåda på låg hastighet i 5 minuter. Häll upp degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt stå 3 timmar. Raskningen gör att brödet får den rätta syrligheten
  3. Bortgörning Lös upp jästen i vattnet, tillsätt raskdeg, mjöl och sirap och knåda i degblandare i 15 minuter på låg hastighet. Lägg degen i plastlåda och låt vila i 45 minuter. Stöt samman efter halva tiden.
  4. Lägg degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Rundriv och låt bitarna vila i 5 minuter. Smörj en långpanna med smör. Forma bitarna till korta bröd och pensla dem med smör. Sätt bröden på långpannan och nagga på ovansidan med en gaffel. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, cirka 45-60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250°. Sätt in plåten och spruta in vatten. Sänk till 200° efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta genom att öppna ugnsluckan en liten stund. Totalt ska bröden gräddas i 55–60 minuter, tills temperaturen blivit 98°, vilket är extra viktigt med brödsorter som innehåller mycket vatten.
  6. Limpstrykning
Koka upp 100 g vatten och häll på en redning bestående av 5 g potatismjöl och 25 g vatten. Låt koka upp och rör tills det tjocknar. Stryk blandningen med pensel på de varma bröden, och lossa dem sedan försiktigt från varandra.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • Ovrestrom 27 januari 2013

    Detta skall jag testa,låter änna goot

  • mep 30 januari 2013

    Fantastikt gott, rekommenderas.

  • Göran Karström 12 november 2018

    Sursött matbröd smakar ljuvligt men i receptet punkt 3 står det "Stöt samman" Vad är det???? Tacksam för svar. Ska baka i veckan :-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.