Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Japansk mat som ej behöver vara rå

Ingredienser

Instruktioner

  1. 1. Skölj 8 dl sushiris av högsta kvalitet. Skölj det noggrant i kallt vatten och byt vattnet minst 6 gånger tills sköljvattnet är helt klart. 2. Täck riset med kallt vatten och låt stå minst en halvtimme (gärna över natten om det är möjligt) 3. Häll av vattnet och fyll på med 9 dl kallt vatten och koka upp under lock. Sätt på en platta på medelsvag värme medan vattnet kokar upp. För över kastrullen till plattan när vattnet börjar koka och låt koka i ca 12 minuter eller tills vattnet absorberats. 4. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra ytterligare 15 minuter. Medan riset kokar blanda 1 dl Mirin, 1 dl socker och 2 tsk salt i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Låt svalna. När ris och vinäger är färdigt blandar du försiktigt ner den svala vinägern i riset med en träslev och låt blandningen svalna till kroppstemperatur på ett stort träfat. Steg 3 - sätt samman din sushi Ha hela tiden en skål med kallt vatten till hands som du kan doppa händerna i. när man tillagar sushi är det viktigt att vara fuktig om händerna, riset är nämligen mycket klibbigt och fastnar lätt i fingrarna. Man skiljer i stora drag på nigiri och maki när man gör sushi, nigiri är en riskudde med neta (någon form av pålägg). Maki är en nori-rulle med ris som omsluter tillbehören. Det finns även inari (tillbehören är lagda i en ficka med tofu) och chirashi-zushi (tillbehören spridda över en skål med sushiris).
  2. Nigiri 1. Ta upp en risklump i en fuktad handflata, lagom stor för att äta i en munsbit. 2. Krama riset lätt genom att pressa fingrarna över det, rotera riset och upprepa. Se till att riset inte blir för hårt pressat, då smakar det illa. 3. Ta en liten klick wasabi på fingret, plocka upp en laxbit (eller vad du väljer som pålägg) och stryk wasabin på undersidan av fisken. Placera pålägget på sushin. 4. Kläm till riset så det formar sig snyggt, som en delfinrygg. Förslag på pålägg: Lax, tonfisk, ål, tigerräkor (kokta) hälleflundra, omelett (utan wasabi), bläckfisk, avokado, paprika (pocherad och skalad), pilgrimsmussla Maki 1. Placera ett nori-blad på bambumattan. 2. Lägg ut ett lager med ris, lämna fem cm i överkant utan fyllning. Tryck ihop riset en aning så det blir ca en halv cm tjockt. 3. Strax under mitten av riset stryker du en tunn sträng med wasabi och placerar ut dina favorittillbehör. 4. Använd bambumattan för att rulla ihop sushin, när du kommer till den delen som inte har ris på sig stannar du till en stund. 5. Fukta den tomma delen av nori-bladet, det gör att nori-bladet förvandlas till superlim. Rulla sedan ihop hela rullen. 6. Låt rullen ligga en stund. När det är dags att servera delar du den på mitten med en mycket vass kniv och skär ca centimetertjocka skivor. Det kan underlätta om man fuktar kniven en aning. Försök att inte såga fram och tillbaka, det förstör sushibiten. Förslag på fyllning: stavar av Lax, gurka, avokado, fiskrom, morot, krabba, tonfisk-mayonäsröra, paprika

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • LizzyElisabeth 27 mars 2009

    Tack för detta recept... Jag längtar redan till att prova min egen. Ps. Du vet möjligtvis inte om man kan göra en stor sats och frysa.Ds.

  • ThomasP 30 mars 2009

    Tror inte man ska frysa sushi utan den ska ätas färsk

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.