Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

 • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Sushi är en väldigt trevlig och social måltid som man med fördel förbereder tillsammans med gästerna. Om man är osäker på hur man skär sushin kan man be om hjälp från personalen i fiskdisken. Kom ihåg att nästan all fisk till sushi bör ha varit fryst i minst 48 timmar. Trots att man säger att all fisk kan användas till sushi är fisk med mycket ben eller stora fibrer inte att rekommendera.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Skölj och tvätta riset noga i kallt vatten i cirka 20 minuter. Låt sedan stå och svälla i kylen över natten (eller minst 4 timmar).
 2. Måtta upp 1.25 liter av det svällda riset och 6 deciliter vatten och koka upp hastigt i en tjockbottnad kastrull med tättslutande lock eller en riskokare.
 3. Sänk sedan värmen och låt stå i 20 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket.
 4. Häll sedan riset och sushi-su i ett kärl (helst av trä) och blanda försiktigt med en slev så att riskornen ej spricker. Låt vila i ytterligare 20 minuter.
 5. Sushi-su: Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret helt har löst upp sig.
 6. Fukta händerna i vatten. Ta lite ris i handen och rulla ihop till en äggformad boll. Ta en bit fisk i andra handen och lägg på risbollen. Lägg två fingrar över och tryck till. Forma lite i kanterna.
 7. Lägg upp på stora uppläggningsfat och servera med soja i små skålar bredvid, wasabi och inlagd ingefära.

Liknande recept

Kommentarer (1)

 • mjukogod 15 augusti 2009

  Jag blir lite fundersam över rismängden? 1,25 dl ris av det blötlagda 10 dl är det till en person? eller till fler? Hur länge kan man då spara de 8,75 dl ris som är kvar?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.