Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Svagdricka

(3 kommentarer)  
Skriv ut

Klassikern på det svenska julbordet. Jag har inte provat den själv men har planer på att göra det, enkelt verkar det ju i alla fall.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Lös sockret i lite av vattnet, som hettats upp (då löser sig sockret lättare). Fyll sedan på med resten av vattnet, så att blandningen blir fingervarm. Jästen löses i lite fingervarmt vatten. Alla ingredienser fylls på en femliters glasflaska med patentkork. Det är bra om allt vatten är 25-30 grader, då går jäsningen snabbare. Vänd flaskan upp och ner några gånger så att allt blandas ordentligt. Ställ flaskan på en varm plats i två dygn. Ställ den sedan svalt. När den blivit kall, är den klar att dricka.
 2. Enbärsolja och sockerkulör köper vi i Sverige på apoteket.

Liknande recept

Kommentarer (3)

 • MissMia 5 augusti 2012

  Hur är hållbarheten sen? måste den drickas fort?

 • guntax59 31 december 2014

  Det som beskrivs är definitivt INTE svagdricka! Receptet är för en mycket speciell och förenklad form av enbärsdricka som uppfanns av en norrländsk apotekare, åtminstone som det beskrivs av Ö A Hansell i hans unika bärflora. Jag provade receptet på 70-talet och fick en mycket njutbar - och stark! alkoläsk som gladde en experimentlysten tolvåring. Svagdricka bryggs med malt och sötningsmedel och utan sockertillsats förblir det en mycket alkohol-svag dricka! Den här drycken kan bli rejält stark (beroende på sockermängd och jästtyp; jag fick ett par fina fyllor minns jag!). Med ökande styrka blir den även hållbarare. Det var kul att hitta detta superenkla recept här så slapp jag leta upp boken!

 • Anna K 27 februari 2020

  Är det torrjäst eller färsk jäst, vinjäst?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.