Svartroten även kallad fattigmans sparris är en rotsak som har kommit lite bakom kulisserna. Här plockas den fram i en snabblagad och god gratäng.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala svartrötterna med en potatisskalare. Klyv dem på längden, en till två gånger beroende på tjocklek. Hacka upp dem i 5 cm långa stavar. Om du måste dröja innan tillagningen, lägg svartrötterna i kallt vatten med lite citron så att de inte svartnar.
- Skala och skiva löken tunt. Skiva även det rimmade fläsket och stek löken lite lätt med fläsket och en klick smör i en stekpanna. Spara flottet. Vispa ihop créme fraichen, mjölken och äggen till en stanning. Tillsätt flottet, lite malen svartpeppar och vispa.
- Smörj en ugnsfast form och varva svartrötter, fläsk och kapris i två lager. Häll över stanningen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Öppna luckan och strö över den rivna osten.Grädda i ytterligare 10 minuter eller tills svartrötterna känns mjuka och gratängen fått ett gyllene skal.
- Servera gärna gratängen med rucola- och tomatsallad med en vinägrett.
Publicerat den
8 maj 2016
Liknande recept
Skriv kommentar