Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Svartrotsgratäng med kapris och rimmat fläsk

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Svartroten även kallad fattigmans sparris är en rotsak som har kommit lite bakom kulisserna. Här plockas den fram i en snabblagad och god gratäng.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala svartrötterna med en potatisskalare. Klyv dem på längden, en till två gånger beroende på tjocklek. Hacka upp dem i 5 cm långa stavar. Om du måste dröja innan tillagningen, lägg svartrötterna i kallt vatten med lite citron så att de inte svartnar.
  3. Skala och skiva löken tunt. Skiva även det rimmade fläsket och stek löken lite lätt med fläsket och en klick smör i en stekpanna. Spara flottet. Vispa ihop créme fraichen, mjölken och äggen till en stanning. Tillsätt flottet, lite malen svartpeppar och vispa.
  4. Smörj en ugnsfast form och varva svartrötter, fläsk och kapris i två lager. Häll över stanningen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Öppna luckan och strö över den rivna osten.Grädda i ytterligare 10 minuter eller tills svartrötterna känns mjuka och gratängen fått ett gyllene skal.
  5. Servera gärna gratängen med rucola- och tomatsallad med en vinägrett.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.