Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

"Sveriges godaste matbröd" (laktos- och sockerfritt)

(13 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 4 timmar
Skriv ut

Ja, det är precis som det låter. Jag vann första pris i en baktävling med detta bröd, som blev till en dag när jag hade lust att baka och därför tog vad jag hade hemma. Delar därför med mig av mitt vinnarrecept.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lös upp jästen i det kalla vattnet och tillsätt därefter salt, havrekli och havregryn. Blanda sist ner vetemjöl och arbeta degen väl, eller tills den släpper degbunkens kanter. Strö ett tunt lager vetemjöl över degen. lägg på bakduk och låt degen jäsa minst 2 timmar.
  2. Arbeta ihop degen i bunken och stjälp upp på mjölat bord. Dela degen i två delar, forma till ovala bröd, strö på lite mjöl och lägg bröden på bakpappersklädd bakplåt. Låt jäsa ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skär ytliga snitt i limporna och ställ in dem i nedre delen av ugnen. Sänk efter 10 minuter värmen till 200 grader och grädda bröden ytterligare ca 20 minuter.
  5. Låt svalna på galler under bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (13)

  • Skaldi 1 april 2009

    Måste verkligen tacka för det super super goda receptet på brödet ! Godaste brödet jag ätit på länge ! Å jag förvarar det framme så det blir hårt skal , men det som är så bra är ju att det håller sig så saftigt i flera dagar än fast jag förvarar det bara i en bakhanduk !!! Mvh Lovisa

  • iokaste 12 juli 2009

    godaste brödet ever!

  • bompen 25 augusti 2009

    Högsta betyg

  • pesven 21 september 2009

    Kanongott

  • essim 18 oktober 2009

    Jag håller med föregående talare, jättegott bröd. Och jättestort.... Sparar receptet för att baka fler gånger. Jag tillsatte 2 msk kummin för vi älskar bröd med kummin annars ändrade jag inte på något.

  • annamariasmat 27 februari 2010

    Tänkte baka ditt bröd i morgon. Låter himla gott. Har dock inget Havrekli, tar havrekross i stället som finns i skåpet. Hoppas det blir bra ändå.

  • annamariasmat 28 februari 2010

    Undrar vad jag gjorde för fel...dem är superplatta......men ser goda ut....

  • katcha 30 januari 2011

    Det var ett jätte gott bröd, ska baka det flera gånger hade inte havrekli, tog vetekli gick jätte bra Sen lade jag det i 2st brödformar, blev högt och fint . Tack

  • vonsan1 27 februari 2011

    Stora fina bröd men blev för platta, tycker jag, ska använda formar eller korgar nästa gång. Tog vetemjöl special och vetekli.

  • Mustikkaftw 13 mars 2011

    Gjorde brödet igår/imorse, dvs knådade och lät jäsa första gången, men sedan fick andra jäsningen ske i kylen över natten så gräddade jag den på morgonen. Blev jättebra! Lite hårt skal bara, glömde blöta ner skalet när jag tog upp den ur ugnen. Hur som helst, kommer definitivt göras fler gånger! ;) Uppskattar att receptet inte innehåller socker eller mjölk också, äter inte socker eller mjölk ;)

  • Asahall 7 augusti 2011

    Jättegott bröd! Tog dinkelsikt istället för vetemjöl, bakade i brödformar, blev höga och fina! Detta kommer jag absolut att göra fler gånger!

  • torbjorn00 2 december 2011

    Hur länge håller sig detta bröd? Kan man frysa det?

  • Tallis 27 december 2012

    Jätte gott bröd.Bakade det första gången till jul blev mycket omtyckt, skall baka det i dag igen dubbel sats.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.