Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sydländskt knäckebröd

(1 kommentar)  
  • Serverar: 60 portioner
Skriv ut

Knäckebröd är något av det svenskaste svenska. I denna sydländska tappning har det fått en ljuvlig smak av basilika, timjan och vitlök. Dessutom är det lättbakat.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av vätskan. Rör ner salt, basilika, timjan, tomatpuré, pressad vitlök och matolja.
  3. Blanda ner bovetegryn, havregryn och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
  4. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt ca 15 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
  5. Ta upp degen på mjölat bord. Arbeta in resten av mjölet. Dela degen i 5 jämnstora bitar. Kavla direkt på bakplåtspapper ut varje bit till plåtstora kakor.
  6. Nagga degkakorna. Låt dem jäsa under bakduk ca 15 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. Sporra eller skär degkakorna i bitar, ca 8x15 cm.
  7. Grädda två plåtar knäckebröd åt gången, 5-8 minuter. Låt plåtarna byta plats när det översta brödet blivit ljusbrunt. Bröden ska vara hårda och torra innan de tas ur ugnen. Låt dem svalna på galler och bryt dem sedan i rutor.
  8. För att göra brödet extra matigt och smakrikt kan du strö lite riven parmesanost över det. Sätt in brödet i ugnen i 225 grader några minuer innan det ska serveras. Låt stå tills osten smält något och fått lite färg.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Loulou3 14 januari 2011

    Annorlunda knäckebröd som passar till en soppa eller gryta. Gjorde halva dos och blev 2 plåtar. Den ena plåt gräddades ngt längre än den andra och smaken på den var bättre dagen efter. Den andra som inte gräddades lika länge var godare nygräddad. Båda blev ngt sega nästa dag. Smaken var spännande. Det blir en 4:a från oss.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.