Verkligen goda munkar. Dom tog snabbt slut när barnen kom hem ialf :-)
Instruktioner
- Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm (37 °). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Blanda i socker, salt, äggulor och mjöl. Rör samman degen väl. Täck över och låt jäsa ca 1 timme.
- Kavla ut degen med lätta tag på mjölat bakbord så den blir ca 1 cm tjock. Ta ut ca 20 rundlar (ca 6 cm i diameter) med mått. Täck över och låt dem jäsa ca 30 min.
- Värm fettet till 180°. Lägg ner några munkar i taget.
Fritera dem vackert guldbruna, ca 1 min på varje sida. Låt munkarna rinna av på hushållspapper. Vänd dem i socker.
- Servera varma eller kalla.
- Så här gör man syltmunkar:
Kavla ut degen. För att få lagom utrymme för varje syltmunk: Markera lätt 10 rundlar på halva degen. Lägg en klick fast sylt, t ex av aprikos, mitt på ringarna.
- Vik över den andra deghalvan. Ta ut rundlar där upphöjningarna med sylt syns.
- Tryck till kanterna och fritera.
- Jag tog ett glas och gjorde rundlar. Sen satte jag sylt i mitten på en och satte på den andra och tryckte ihop kanterna. Tyckte det var enklast.
Hallonsylt och Hjortronsylt var en stor succé
Publicerat den
14 mars 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
noob
noob
noob