Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Syrlig äppelkompott med kardemummasmul och kanelmaräng

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Krispiga smulor, syrliga äpplen och len maräng. Om man vill kan man byta ut kanelmarängen mot kanelgrädde. Vispa 3 dl grädde med ½ tsk vaniljsocker och ½-1 tsk mald kanel.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Äppelkompott: Skala och kärna ur äpplena och skär i ½ cm stora tärningar. Tvätta och riv skalet på citronen och lägg skalet åt sidan, pressa ur saften och tillsätt hälften i en skål med vatten. Lägg äppeltärningarna i citronvattnet.
  2. Häll av vattnet och lägg tärningarna i en kastrull. Tillsätt resten av citronsaften, vattnet och sockret. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Red av kompotten med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten och låt den svalna.
  3. Kardemummasmul: Skär smöret i tärningar och lägg det i en bunke. Blanda det med mjöl, socker, vaniljsocker och nystötta kardemummakärnor till en smuldeg. Låt bunken stå i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 10-12 minuter tills smulorna börjar få en gyllenbrun fin färg. Ta ut smulorna och låt dem svalna på plåten.
  4. Hit kan förberedas.
  5. Maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen nått 110 grader, börja vispa upp äggvitan till ett skum och tillsätt 1 msk socker. Häll ner sockerlagen i den uppvispade marängen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat. Tillsätt kanel.
  6. Lägg kompott i botten på kraftiga glas, och strö över kardemummasmulor. Om det blir över, servera i en skål bredvid. Spritsa eller klicka på marängen och bränn av den med en gasolbrännare.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.