Krispiga smulor, syrliga äpplen och len maräng.
Om man vill kan man byta ut kanelmarängen mot kanelgrädde. Vispa 3 dl grädde med ½ tsk vaniljsocker och ½-1 tsk mald kanel.
Instruktioner
- Äppelkompott:
Skala och kärna ur äpplena och skär i ½ cm stora tärningar. Tvätta och riv skalet på citronen och lägg skalet åt sidan, pressa ur saften och tillsätt hälften i en skål med vatten. Lägg äppeltärningarna i citronvattnet.
- Häll av vattnet och lägg tärningarna i en kastrull. Tillsätt resten av citronsaften, vattnet och sockret. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Red av kompotten med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten och låt den svalna.
- Kardemummasmul:
Skär smöret i tärningar och lägg det i en bunke. Blanda det med mjöl, socker, vaniljsocker och nystötta kardemummakärnor till en smuldeg. Låt bunken stå i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 10-12 minuter tills smulorna börjar få en gyllenbrun fin färg. Ta ut smulorna och låt dem svalna på plåten.
- Hit kan förberedas.
- Maräng:
Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen nått 110 grader, börja vispa upp äggvitan till ett skum och tillsätt 1 msk socker. Häll ner sockerlagen i den uppvispade marängen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat. Tillsätt kanel.
- Lägg kompott i botten på kraftiga glas, och strö över kardemummasmulor. Om det blir över, servera i en skål bredvid. Spritsa eller klicka på marängen och bränn av den med en gasolbrännare.
Publicerat den
1 december 2014
Liknande recept
Skriv kommentar